След България`19: ФИФА погна и унгарците за расизъм, отново заради Англия

Разследването е заради обиди по време на гостуването на британците в Будапеща

Спорт
12:03 - 04 Септември 2021
2683
След България`19: ФИФА погна и унгарците за расизъм, отново заради Англия

ФИФА започна дисциплинарно разследване след расистките обиди към играчите на Англия по време на световната квалификация с Унгария.

„Трите лъва“ надвиха „маджарите“ с 4:0 в Будапеща, като един от голмайсторите – Рахийм Стърлинг, и съотборникът му Джуд Белингам станаха обект на расистки скандирания и маймунски звуци от част от привържениците на унгарците. Запалянковците на домакините освиркаха англичаните и преди първия съдийски сигнал, тъй като британците коленичиха, а това е познат жест в борбата срещу расизма.

Феновете на Унгария си позволиха и да нахлуят на терена, като имаше и сигнални ракети. Местната футболна федерация спомена двата инцидента в свое изявление, но не спомена расистките обиди. „Това ще бъде винаги част от играта, докато не бъдат взети подходящите мерки и наказания от тези, които имат властта. Не можем да позволим омразата да спечели, продължавайте да се усмихвате“, написа 18-годишният полузащитник на Борусия Дортмунд Белингам в Туитър.

В петък, ФИФА заяви, че е започнало дисциплинарно разследване „след анализирането на докладите от мача“. „Още веднъж, ФИФА иска да подчертае позицията си, че остава твърдо зад отхвърлянето на всяка форма на расизъм и насилие, както и други форми на дискриминация или обиди. Нямаме никакъв толеранс срещу подобно поведение във футбола“, се казва в изявлението на Международната футболна централа.

УЕФА преди бе наредила на Унгария да изиграе два мача при закрити врати след поведението на феновете на Евро 2020, но двубоят се проведе като събитие на ФИФА.